sobota, 7. oktober 2017, ogledov: 159

ZELENICA, po grebenu Ljubeljščice

Dobimo se na spodnji železniški postaji v Kamniku ob 7.00 uri. Z avti se odpeljemo na Ljubelj, kjer začnemo s turo. Povratek na izhodišče na Ljubelju.

Kdaj07.10.2017 7.00
KjeZELENICA
PodročjeKaravanke
Prijavevodnik Frane Kemperle (040 747 848), do petka, do 17.ure
Informacijepri vodniku
Namenizkušeni planinci z dobro kondicijo
Težavnostzahtevno brezpotje
PotBrezpotje
Primernostizkušeni planinci z dobro kondicijo
Višinska razlika500 m
Trajanje/dolžina4-5 ur
Način prevozaosebni avto
Cenapovračilo stroškov 15 eur
Oprema / dokumentiPoleg obvezne opreme, ki jo imamo na vsaki planinski turi, še plezalni pas, čelada, pomožna vrvica (prusik), dolg 2 m, zadosti tekočine in okrepčila za na pot, zaščito za sonce, dež, veter in mraz. Sedaj, ko se dnevi krajšajo, ni odveč tudi čelna svetilka.

Od mejnega prehoda Ljubelj gremo po cesti do stare planinske koče na Ljubelju. Od tam po zahtevnem brezpotju mejnega grebena, ki je bil dolga leta obiskan le od vojakov, ki so varovali našo severno mejo. Na našem cilju stoji obnovljena koča na Zelenici, povratek po stari »graničarski« poti na izhodišče. To turo, ki je mestoma zahtevna in izpostavljena, odlikujejo lepi razgledi, neobljudenost in v tem času lepe jesenske barve.. V primeru poslabšanja vremena bo izlet odpovedan (obvestilo po telefonu).