sobota, 21. april 2018, ogledov: 77

planinski izlet na Vivodnik

Iz Gornjega Grada se bomo mimo Semprimožnika povzpeli do doma na Menini planini, od tam pa na Vivodnik.

Kdaj21.04.2018 6.30 avtobusna postaja Kamnik
KjeMenina
Prijavevodniku A.Jermanu na MB 041810692 ali na PD Kamnik DO ČETRTKA 19.4.2018
Informacijevodnik Jerman MB 041810692
NamenDogodek je namenjen planincem in ostalim pohodnikom.
TežavnostLahka označena pot
PotLahka pot
PrimernostZa osebe s primerno kondicijoPrimerno za družine
Višinska razlika1072 m
Trajanje/dolžina6-7 ur
Način prevozaZ osebnimi avtomobili
Cenaprispevek k stroškom ture 10 EUR
Oprema / dokumentiPrimerna planinska obleka, planinski čevlji, kapa. Priporočljve pohodne palice.

Peljali se bomo v Gornji grad. Šli bomo v smeri Menine planine mimo Semprimožnika. Pot nas vodi mimo kužnega znamenja iz 17. Stoletja in po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na neizrazit preval, kjer se v levo odcepi pot k sv. Florjanu (1 minuta), mi pa nadaljujemo desno, kjer se nam po nekaj korakih nadaljnje hoje priključi položna pot. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez strma in vse bolj razgledna travnata pobočja pripelje do gozdne ceste, ki vodi na Menino planino. Omenjeno cesto le prečimo, saj nas oznake povedejo na travnato senožet, preko katere v nekaj korakih prispemo do Semprimožnika. Le nekaj metrov nad kmetijo ponovno stopimo na cesto, tam pa nas oznake za Menino planino usmerijo na dobro označeno pot. Naprej se zmerno vzpenjamo po kolovozu, le ta pa zavije rahlo proti desni in nas iz obronka gozda povede v bolj strnjen gozd. Pot nato kmalu preseže 1000 m nadmorske višine in nas le nekoliko naprej pripelje do parkirišča, ki se nahaja v bližini kmetije Semprimožnik. Tu ponovno prečimo cesto ter vzpon nadaljujemo po prijetni poti, ki nas hitro pripelje do "Usranega klanca". Tu se pot za kratek čas strmeje vzpne, nato pa nas v zmernem vzponu skozi gozd pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi pot čez Borovnico. Nadaljujemo zmeren vzpon skozi gozd in pot nas hitro pripelje na Prag 1170 m, od katerega sledi komaj opazen spust do "kopalnice". Pot, ki se ponovno prične vzpenjati, pa nas hitro pripelje do naslednjega označenega razpotja, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Menine planine čez Ovčji stan (desno Menina planina čez Jespo, slednja je 15 minut daljša, možnost krožne poti). Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi gozd, nato pa, takoj za tem, ko prečimo pašno ograjo stopimo iz gozda na vse bolj razgledna travnata pobočja. Omenjena travnata pobočja prehodimo v prečnem vzponu, nato pa se priključimo gozdni cesti, kateri nato sledimo do Doma na Menini planini. Od tu se povzpnemo na Vivodnik.