sobota, 7. julij 2018, ogledov: 158

Planinska tura na Kopico

S planine Blato prek pl.Jezero, Dedno polje, Štapce na Kopico.Po isti poti nazaj.

Kdaj07.07.2018 6.00 avtobusna postaja Kamnik
KjeBohinjski hribi
PodročjeJulijske alpe
PrijavePrijave vodniku na MB 041 810 692 do četrtka 5.7. 2018 ali na PD Kamnik V URADNIH URAH.
Informacijepri vodniku na MB 041 810 692.
NamenTURA ZA DOBRO UHOJENE PLANINCE.
Težavnostlahka označena pot in lahko brezpotje
PotLahka pot
Primernostza kondicijsko pripravljene planincePrimerno za družine
Višinska razlika1043 m
Trajanje/dolžina11 ur
Način prevozaZ osebnimi avtomobili. Kdor je pripraljen peljati, naj to javi vodniku.
Cena20 eur
Oprema / dokumentiPlaninska obleka, gorski čevlji z narezanimi podplati, vetrovka, kapa rokavice, priporoćam pohodne palice. Hrana iz narbtnika,, zadosti tekočine.

Dostop do izhodišča: Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato. Opis poti: Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča. Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri koče pri Triglavskih jezerih (desno dolina Za Kopico) po poti, ki se naprej zložno do zmerno vzpenja skozi večinoma redek gozd. Pot s katere se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore pa se nato spusti in nas pripelje na planino Ovčarija, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo po desni poti v smeri koče pri Triglavskih jezerih čez Štapce (naravnost pot čez Prode). Pot naprej se sprva zmerno vzpenja skozi redek macesnov gozd, nato pa se strmeje vzpne in nas čez pas rušja pripelje do razglednih Štapc. Na Štapcah nadaljujemo rahlo desno v smeri Tičarice in Zelnarice (rahlo levo Koča pri Triglavskih jezerih) in vzpon nadaljujemo po poti, ki se najprej vzpne skozi pas rušja, nato pa nas pripelje do kratkega strmega in predvsem v mokrem za zdrs nevarnega skoka. Nad skokom se pot položi in preide na zmerno strma travnata, po katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do manjšega sedelca, kjer se v levo odcepi markirana pot na malo Tičarico. Nadaljujemo v smeri Zelnarice po razmeroma zložni poti, ki najprej preči pobočja Male in nato še Velike Tičarice. Za Veliko Tičarico pot preide na širok travnat greben po in ob katerem se nato vzpenjamo. Po nekaj minutah lahkotne hoje, pa se pot prične strmo vzpenjati po deloma travnatem pobočju. Strmina se hitro unese, pot pa nas pripelje na prostrane travnike južno od prepadne in previsne Kopice. Čez prostrane travnike se sprehodimo do vznožja vršnega pobočja Kopice, nato pa, ko dosežemo rob stene, markirana pot zavije v desno ter se prečno vzpne čez manjše melišče. Za meliščem pot zavije v levo, nato pa se v prečnem vzponu prične strmo vzpenjati. Markirana pot se pri manjši neizraziti kotanji približa grebenu ter zavije rahlo proti desni. Ravno na tem mestu zapustimo markirano pot in se po lažjem brezpotju čez zmerno strmo travnato pobočje v nekaj korakih povzpnemo na greben Kopice. Tu nadaljujemo levo ter pot nadaljujemo po vse ožjem, a tehnično nezahtevnem grebenu. Po manj kot 5 minut hoje od mesta, ko smo zapustili označeno pot dosežemo razgleden in prepaden vrh Kopice. V megli bomo težko našli začetek brezpotja na Kopico.