Objavil/a: Ivan Resnik, petek, 16. oktober 2009, ogledov: 2840

Koča na Kamniškem sedlu odprta

Planinsko društvo Kamnik obvešča, da bo koča na Kamniškem sedlu ta vikend (16. do 18. oktober 2009) odprta. Vljudno vabljeni v planinski raj...

Kamniško sedlo (včasih je bilo bolj razširjeno ime Jermanova vrata) je zagotovo ena najbolj priljubljenih izletniških točk v Kamniških Alpah, zato se tisti, ki bolj kot množičnost cenite tišino in naravne lepote, nanj ne odpravljajte sredi poletja. Tišino boste v bližini Kamniškega sedla našli le, če se boste nanj odpravili v »mrtvi sezoni« – jeseni ali pa spomladi, ko sneg ni več primeren za turne smučarje, izletnike v sandalih pa še vedno ovira.

Na Kamniško sedlo se lahko povzpnete iz Logarske doline čez Okrešelj ali iz doline Kamniške Bistrice, čezenj pa vodi tudi nekaj grebenskih poti (mimo Planjave na Korošico in mimo Brane proti Turski gori in Skuti).

Zahtevnost

Odlično označena, občasno strma pot.

Dostop

Pot na Kamniško sedlo se začne ob planinskem domu v Kamniški Bistrici.

Dolžina

Dom v Kamniški Bistrici–Kamniško sedlo: 3 ure in pol do 4 ure
Vrnitev: 2 do 3 ure
Skupaj: 6 do 8 ur

Višina

1876 m

Karte Geodetske uprave navajajo višino 1876 m, (novejše) karte Geodetskega zavoda pa 1884 m. Očitno tektonski procesi v Kamniških Alpah še vedno tečejo z neverjetno hitrostjo.

Višinska razlika

1280 m

Čas obiska

Če nimate izkušenj z zimskimi vzponi, se na Kamniško sedlo odpravite v kopnih razmerah. V bližini poti se radi prožijo plazovi s Planjave, zato pred zimskim vzponom dobro preverite snežne razmere.

Priporočam

Planinska obutev in palice so skoraj obvezne (čeprav boste v poletnih mesecih videli marsikaj dosti bolj »zanimivega«).

Karta

Kamniško-Savinjske Alpe, 1 : 50.000