Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 2. marec 2017, ogledov: 1756

Lavinsko poročilo za področje Kamniških planin

SPLOŠNA STOPNJA NEVARNOSTI - ČETRTEK, 2. 3. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA
Snežna odeja je zmehčana do tal, spodnje plasti so porozne in vodene. Že ob manjši obremenitvi pride do plazenja.
Preizkus stabilnosti snežne odeje je bil narejen po metodi CT na višini 1800 m, 1900 m. Pregledano je bilo severno ostenje Brane.

OCENA TVEGANJA
Nevarnost pred snežnimi plazovi je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, mestoma že 4. stopnje, k čemur je pripomogla izdatna otoplitev zadnjih dni.

V naslednjih dneh se pričakujeta dež in dodatne otoplitve, kar bo še dodatno povečalo tveganje.

2017_03_02_17.59.59

Pot do Kamniškega sedla je nevarna nekoliko pod Kamrco in vse do preloma kjer se vidi Kamniška koča. Odsvetujemo gibanje.

Pod nadmorsko višino okoli 1500 m je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Opomba: Lavinsko poročilo je pripravil Matjaž Šerkezi, inštruktor GRZS. Vsem obiskovalcem gora svetujemo, da uporabljajo lavinski trojček, cepin in dereze in da se na turo dobro pripravijo. Naslednje dni odsvetujemo dostop do Kamniške in Cojzove koče. Iz omenjenega bo Koča na Kamniškem sedlu čez vikend zaprta.

Koristne povezave:
Kako varneje v gore pozimi
Zloženka Pozor, snežni plaz!